Et spørsmål om repetisjon

Denne gangen er det jeg som lurer på noe. For i likhet med små barn, har jeg en forkjærlighet for å repetere ting i det uendelige. Det kan for eksempel være en episode av en tv-serie, en film, en sang eller en handling.

Jeg har en teori angående filmer og tv-serier, for jeg (en av delene) kan starte en lang tankerekke ut av en uskyldig replikk, en lyd eller en følelse som vekkes i meg når jeg ser på. Dermed går jeg glipp av mye av handlingen og dialogen før jeg klarer å hente meg inn igjen, og det å se episoden eller filmen flere ganger på rad blir en måte å få med seg alt på.

 

repetition
Foto: pxhere.com

 

Men, den teorien holder ikke vann når det gjelder musikk eller en handling. Det meste av musikken jeg lytter til kan jeg utenat; det er hovedsakelig klassisk musikk det går i, og dermed ikke tekst. Likevel, jeg kan høre den ene sonaten om og om igjen i flere timer uten å gå lei.

Eksempler på en handling kan være å børste håret lenge etter at flokene er borte, stryke en duk selv om alt er rettet ut, eller at jeg vasker opp den samme tallerkenen flere ganger selv om den er ren. Jeg har ikke OCD, for det er ikke et bestemt antall ganger dette repeteres, og jeg føler ingen uro om jeg blir avbrutt midt i repetisjonen.

Kanskje det ligger en følelse av trygghet i det å gjenta noe kjent? Har det noe med mestring å gjøre? Jeg vet ikke. Jeg lurer altså på hvorfor barn gjentar ting til det kjedsommelige, for kanskje det kan besvare hvorfor jeg gjør det. Noen forslag? 🙂

11 kommentarer om “Et spørsmål om repetisjon

 1. Jeg er ingen ekspert, men de gjør det av flere grunner. For å forstå plottet i filmen eller bare fordi de er fasinert av fargene, musikken å figurene. For barn i den alderen er det å klare og forutsi hva som er det neste som skjer det ultimate liksom! Så det er mestring å 😛

  Liker

  1. Det var interessant lesing. Særlig det om reklame. 😛

   Da tenker jeg at det gjerne er tryggheten i repetisjonen som er mest relevant for meg, men også litt dette med mestring, som hun over deg nevnte.

   Liker

   1. Er det monotont og repeterende nok så klistrer reklamen seg til hjernen. Mennesker tyr som oftest til det kjente og trygge. Tenk på favorittrestauranten din og hva du liker å spise der. Pleier du å kjøpe det du vet du liker, eller tester du nye ting hver gang som du bare *kanskje* liker? 😉

    Liker

   2. Jeg er et vanedyr uten like, og pleier alltid kjøpe det jeg vet jeg liker. 😀 Når det kommer nye produkter på markedet er jeg den siste til å prøve, om jeg i det hele tatt rekker det før de må lage plass til nye ting. Å få nytt OS eller ny mobil er problemfylt for meg, jeg vil at ting skal være som jeg er vant til. 😳

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s